Eenzaamheid = geen verbinding
Je kunt je eenzaam voelen als je ervaart dat je geen verbinding hebt met anderen. Je hebt minder contacten dan je wilt of niet de juiste contacten. Vooral in onze westerse wereld is eenzaamheid een groeiend probleem. 1 op 10 Nederlanders voelt zich sterk eenzaam (bron: CBS). We vinden het als samenleving belangrijk om succesvol te zijn, alles alleen op te lossen en krachtig over te komen. Eenzaam zijn is vaak een taboe. Je praat er niet zo snel over, omdat het voelt als falen, je eigen schuld. We leven in een tijd waarin alles leuk moet zijn, maar eenzaamheid is ook onderdeel van het leven. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar als het te lang duurt, wordt het een probleem.
Soorten eenzaamheid
Er zijn verschillende soorten eenzaamheid. Grofweg onderscheiden we er twee: emotionele- en sociale eenzaamheid. Emotionele eenzaamheid is het missen van een partner of een vriend waarmee je je emoties en leven kunt delen. Bij sociale eenzaamheid, heeft iemand behoefte aan meer contacten om bijvoorbeeld iets te ondernemen of de dag door te nemen.
Wie is er eenzaam?
Eenzaamheid wordt vaak gezien als een probleem van oudere mensen. Maar ook jongeren kunnen eenzaam zijn. Oudere mensen missen vaak hun partner of merken dat hun netwerk steeds kleiner wordt. Ook kunnen ze na hun pensionering eenzaam raken, omdat ze geen zinnige dagbesteding hebben. Voor jongeren ligt het vaak anders. Sommige jongeren vinden het lastig om vrienden te maken of hebben geen mensen om zich heen waar ze een klik mee hebben. Vaak raken mensen eenzaam op het moment dat ze iets ergs meemaken. Denk aan het verliezen van hun baan, een scheiding of verlies van een dierbare. Voor iedereen die zich eenzaam voelt, is een andere benadering nodig. Dit maakt eenzaamheid een complex probleem.
Waarom is het een probleem?
Als je je eenzaam voelt, kan dit gepaard gaan met negatieve gevoelens. Denk aan verdriet, zinloosheid, angst of leegte. Het kan ook zorgen voor lichamelijke of psychische klachten. Als je netwerk heel klein is, heb je niemand om je te helpen als het nodig is. Bijvoorbeeld als je ziek bent en boodschappen nodig hebt. Maar ook is het fijn om je verhaal kwijt te kunnen bij een vriend aan het einde van een leuke of minder leuke dag. Als je te weinig contacten hebt kun je in een sociaal isolement komen (bron: eenzaam.nl).
Wat helpt bij eenzaamheid
Een sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk. Voor de één zijn dit een aantal goede vrienden of familieleden, maar de ander heeft behoefte aan een groter netwerk. Vrijwilligers kunnen hierbij helpen door zich in te zetten als maatje voor iemand in eenzaamheid. Ook worden er op veel plekken leuke activiteiten georganiseerd waar mensen heen kunnen gaan. Op deze manier kunnen ze nieuwe contacten opdoen. Het allerbelangrijkste is om eenzaamheid te voorkomen. Op het moment dat iemand iets ergs meemaakt, is het belangrijk om op te letten of deze persoon niet eenzaam wordt. Zoals gezegd, is hierbij het hebben van een sociaal netwerk het meest belangrijke.
Wat jij kunt doen tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is een lastig probleem en iedereen ervaart eenzaamheid anders. Toch kun je wel wat betekenen voor iemand die eenzaam is. Kijk om je heen en houd contact. Luister echt naar de mensen die je spreekt. Wat zit er achter hun verhaal? We hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet:
- Word taalmaatje bij de bibliotheek voor bijvoorbeeld iemand die gevlucht is .
- Zet je in als maatje via HipHelpt.
- Houd contact met je buren.
- Meld je aan als vrijwilliger voor één dag via Stichting Present
- Help je buren waar nodig. Maai eens het gras of doe een boodschap of kijk op www.nlvoorelkaar.nl
- Organiseer een buurtborrel in jouw straat, bijvoorbeeld met burendag.
- Stuur eens een kaartje naar een oude schoolvriend of familielid of ga zomaar langs voor een gesprek.
- Volg eens een workshop bij Luistergoud, zodat je meer aandacht voor een ander kunt hebben.